Aminokyseliny ako súčasť biostimulátorov
Aminokyseliny môžeme v súčasnosti nájsť ako súčasť rôznych biostimulátorov rastu rastlín. Pozrime sa však na biostimulátory rastu bližšie. Často sú definované ako akékoľvek látky alebo mikroorganizmy so schopnosťou zvýšiť využiteľnosť živín, toleranciu voči abiotickému stresu a/alebo kvantitatívne a kvalitatívne parametre produktov poľnohospodárskych plodín. V súčasnosti je známych mnoho produktov, ktoré možno označiť za biostimulátory. Najčastejšie sa vyrábajú z baktérií, húb, rias, vyšších rastlín, živočíšnych surovín a rôznych materiálov obsahujúcich humáty. Práve biostimulátory vyrábané zo živočíšnych surovín, a teda obsahujúce aminokyseliny živočíšneho pôvodu, zohrávajú viaceré úlohy pri príjme a asimilácii dusíka, metabolizme uhlíka, ale aj pri zvyšovaní mikrobiologickej aktivity a úrodnosti pôdy. Viaceré vedecké štúdie potvrdzujú, že práve tieto faktory patria k najvýraznejším činiteľom ovplyvňujúcim produkčný proces rastlín.