Problém Salmonella
Salmonella je hlavnou príčinou chorôb prenášaných potravinami u ľudí na celom svete a má významný vplyv na chorobnosť, úmrtnosť a hospodárske straty.Zvieratá sa môžu nakaziť salmonelou z kontaminovaného krmiva a životného prostredia. Spoločnosť Kemin v priebehu rokov dôkladne testovala, hodnotila a zdokonaľovala rôzne kombinácie aktívnych a pomocných látok, aby dosiahla špičkové antimikrobiálne výrobky rady Sal CURB®.
* Prevencia kontaminácie v kŕmnych surovinách
Kontamináciu salmonelou je nevyhnutné účinne kontrolovať čo najskôr v krmivovom reťazci, znížením kontaminácie kŕmnych surovín.
* Prevencia kontaminácie v semenách olejnín pri extrakcii oleja
Pri spracovaní olejnatých semien sa vytvára veľké množstvo prachu a tepla. Prašné, teplé a vlhké podmienky v extrakčnom zariadení sú prívetivé nielen na prežitie baktérií Salmonelly, ale aj na ich rýchle množenie.
* Prevencia kontaminácie v prístavoch a iných prepravných bodoch
Častým zdrojom kontaminácie sú importované šroty olejnín a rybia múčka.
* Prevencia kontaminácie v kŕmnych zmesiach
Kontaminácia kŕmnych zmesí salmonelou nie je nezvyčajná ani v krmivách, ktoré prešli tepelným spracovaním. K opätovnej kontaminácii po tepelnom spracovaní dochádza z dôvodu, že tepelné ošetrenie nemá dlhodobý účinok a môže po ňom dôjsť o opätovnej kontaminácii. Krmivo je hlavným zdrojom kontaminácie patogénmi v krmivovom reťazci.
* Prevencia prevalencie infekcie salmonelou v populáciách zvierat
Výskyt salmonely v populáciách zvierat sa považuje za rizikový faktor pre prítomnosť salmonely v mäse a vajciach. Základom úspešnej kontroly infekcií spôsobených salmonelou na chovoch zvierat sú správne poľnohospodárske a hygienické postupy, ako aj pravidelné testovanie a ošetrenie pozitívnych kŕdľov. Intervencie na udržanie nízkej prevalencie salmonely sú mimoriadne dôležité.
* Okolité prostredie
Hlavnými zdrojmi kontaminácie salmonelou v okolitom prostredí sú chladiaci vzduch, prach, technické vybavenie, kondenzácia, voľne žijúce vtáky a hlodavce. Bolo preukázané, že hlavným faktorom pri infikovaní krmiva a kŕdľov je pretrvávajúca kontaminácia v okolitom prostredí.
* Dopravné prostriedky a kŕmne vozy
Všetky vozidlá používané na prepravu kŕmnych surovín a kŕmnych zmesí musia byť pravidelne čistené a dezinfikované, aby sa zabezpečil ich vyhovujúci hygienický stav.
* Skladové silá
Kondenzácia vlhkosti, voľne žijúce vtáky a hlodavce vytvárajú prostredie schopné podporovať rast salmonely. Z tohto dôvodu sú pre zabránenie kontaminácii dôležité účinné kontrolné opatrenia.
* Krmivá
Prieskumy prevalencie v krmivovom reťazci preukázali vysokú prevalenciu salmonely zistenú vo vzorkách prachu z predhrevných a dohrevných oblastí mlyna, ako aj vo vnútri chladiacich systémov granulátorov.
* Farmy
Prostredie farmy môže krmivá, vodu a zvieratá opätovne kontaminovať. Z tohto dôvodu je vhodné implementovať programy pre zaistenie biologickej bezpečnosti, ktoré zohľadňujú mnohé hrozby.
* Bitúnky
Porážka zvierat má vplyv na riziko kontaminácie jatočných tiel. Salmonella sa môže z určitých zdrojov prenášať na jatočné telá počas spracovania. Najdôležitejšia je infekcia zo skupiny zabitých zvierat. Druhým zdrojom kontaminácie je pozitívna dávka zvierat a následné mŕtve telá negatívnych sérií (krížová kontaminácia).
* Salmonelóza u ľudí
Baktérie Salmonelly sú hlavnou príčinou ochorení prenášaných potravinami u ľudí. V Európe a na celom svete a má významný vplyv na chorobnosť, úmrtnosť a hospodárske straty. Salmonelóza sa môže pohybovať od miernej až po závažnú gastroenteritídu a u niektorých ľudí môže viesť k invazívnemu ochoreniu, ktoré môže byť smrteľné. Infekcie salmonelou môžu mať tiež dlhodobé následky, ako napríklad reaktívna artritída.