Optimálny termín silážovania
Za normálnych podmienok kukurica dozrieva do silážnej zrelosti za 35 až 45 dní po vytvorení prvých blizien (tzv. fáza R1). Sušina celej rastliny potom dosahuje približne 30 %. Silážovať by sme mali vo fáze, keď je mliečna línia medzi polovicou a dvoma tretinami zrna a sušina celej rastliny sa pohybuje v rozmedzí 32 až 35%. Poslednou dobou prevláda názor, že je výhodnejšie silážovať kukuricu o vyššej sušine, než tomu bolo doposiaľ, a to v rozmedzí sušiny celej rastliny 35 až 38 % s mliečnou líniou v troch štvrtinách zrna. Tento posun v pohľade na ideálnu silážnu zrelosť reflektuje predovšetkým pokrok v šľachtení a používaní nových technológií, ku ktorému došlo v posledných rokoch u moderných hybridov kukuríc. U nových typov silážnych hybridov nedochádza počas dozrievania k tak rýchlemu poklesu stráviteľnosti vlákniny, odumieraniu spodných listových poschodí, rastliny vykazujú lepší zdravotný stav a odolnosť voči škodcom. Každopádne platí, že správne načasovanie zberu umožňuje výrazne zvýšiť podiel zrna, teda obsah škrobu v siláži, bez toho, aby tým došlo k významnému zníženiu stráviteľnosti vlákniny.
Každopádne je nutné zdôrazniť, že všetko vyššie uvedené sa týka zdravých porastov. Akékoľvek stresované (sucho, mráz, krúpy) alebo choré (Fusaria) porasty je nutné čo najrýchlejšie zozbierať. Zrelosť porastu na silážovanie je najlepšie stanoviť v mobilnom laboratóriu Pioneer, kde sú výsledky merania ihneď k dispozícii.