Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Čo sa v skutočnosti nachádza v mliečnych kŕmnych zmesiach?

... zdroje bielkovín z mlieka a zložiek mliečneho pôvodu.

Zloženie mliečnej kŕmnej zmesi by vždy malo zohľadňovať potreby a tráviace schopnosti zvieraťa. V tejto súvislosti je veľmi dôležitá kvalita a množstvo bielkovín. Bielkoviny v mliečnych zložkách sú zdrojom aminokyselín, potrebných na tvorbu telesných bielkovín, pre dokonalý rast a vývin svalstva a telesných orgánov. 

Obsah celkových „hrubých“ bielkovín vo väčšine mliečnych kŕmnych zmesí pre teľatá je na úrovni medzi 19 a 24 %. Tento údaj však o kvalite bielkovín hovorí len málo. Ako dobre ich zvieratá vedia využiť, závisí od stráviteľnosti, zloženia aminokyselín a dostupnej energie z tukov a sacharidov. Stráviteľnosť bielkovín v kvalitnej mliečnej kŕmnej zmesi by mala byť vyššia ako 90 %. Spoločnosť DENKAVIT už desaťročia skúma stráviteľnosť mliečnych a rastlinných surovín pre teľatá a jahňatá. O akých zdrojoch bielkovín teda hovoríme?

Najdôležitejšie suroviny mliečneho pôvodu

Táto schéma zobrazuje najdôležitejšie suroviny mliečneho pôvodu a ich vzájomný vzťah. To, či je surovina vo väčšej či menšej miere vhodná pre kvalitný mliečny výrobok, závisí od kvality, stráviteľnosti a hladiny nebielkovinového dusíka (non-protein nitrogen NPN). Suroviny ako sušené odstredené mlieko (skimmed milk powder SMP) a srvátkový koncentrát (whey protein concentrate WPC) sú veľmi kvalitné bielkovinové komponenty s podobným profilom aminokyselín a nízkym obsahom NPN. Obidve sa často používajú aj vo výrobkoch, ako je kojenecká výživa a sú tiež veľmi vhodné pre mliečne výrobky určené pre mláďatá hospodárskych zvierat (cicavcov).

Suroviny na báze srvátky

V kategórii surovín na báze srvátky je oveľa viac druhov mliečnych výrobkov ako len srvátkový bielkovinový koncentrát (WPC). Tieto suroviny sa značne líšia v obsahu bielkovín, popola a NPN a možno ešte viac v kvalite a stráviteľnosti. Vzhľadom na tieto veľké rozdiely v surovinách sú znalosti o rôznych výrobných procesoch a ich vplyve na zviera o to dôležitejšie.

Srvátkový permeát je vedľajším produktom výroby srvátkového bielkovinového koncentrátu (WPC). WPC v porovnaní so srvátkovým permeátom obsahuje viac bielkovín a výrazne menej NPN. Keď sa srvátkový permeát používa ako surovina pre prežúvavce, je dôležité kompenzovať rozdiel v úrovni živín inými surovinami. Keďže srvátkový permeát má tiež vyšší obsah popola je jeho chuť menej príťažlivá. Toto býva problém, najmä ak sa skrmuje mladým jahniatkam a teľatám tesne po kŕmení kolostrom (cca. v prvých 2 týždňoch života). Na etikete býva ťažké určiť, či mliečny výrobok obsahuje vysokokvalitné suroviny alebo lacnejšie materiály srvátkového typu, pretože všetky srvátkové suroviny sú často deklarované ako sušená srvátka. No medzi druhmi použitých srvátkových surovín môžu byť veľké rozdiely aj v ich stráviteľnosti a kvalite. V konečnom dôsledku sú to zvieratá, ktoré potvrdia, či je mliečny výrobok kvalitný alebo nie, z etikety to nie vždy býva možné vyčítať.

Suroviny na báze sušeného odstredeného mlieka (SOM)

Rôzne produkty sú dostupné aj v kategórii SOM. Tie sa líšia pôvodom aj kvalitou. Jednou z najdôležitejších kvalitatívnych vlastností SOM je kvalita koagulácie. Hlavná zložka bielkovín v SOM, kazeín, môže byť správne trávená v dvanástniku až po zrazení-koagulácii v abomase. Po napojení, prejde mlieko čepcovobachorovým žľabom neporušené priamo do slezu. Tu v dôsledku prítomnosti žalúdočnej kyseliny a proteolytických enzýmov (proteáz), dochádza k zrážaniu takmer okamžite.

Obrázok 2.  Diagram zobrazujúci predžalúdky mladého prežúvavca. A: bachor (rumen), B: čepiec (retikulum), C: Kniha (omasum), za ktorými nasleduje žalúdok - slez (abomasum). Šípky označujú smer toku mlieka. Koagulácia nastáva v sleze (abomase).

Jednou z týchto proteáz je renín, aktívny pri pH medzi 5 a 6 a rozhodujúci pre tvorbu „syra“. Tento enzymatický proces oddeľuje glyko-makropeptid z molekuly kazeínu, takže už nezostáva ako micelárny proteín v roztoku, ale vyzráža sa ako syrenina - tvaroh. Ak sa SOM v sleze nevyzráža správne, potom do tenkého čreva vstupuje nestrávený-neporušený kazeín.

Táto situácia zvyšuje riziko tráviacich porúch súvisiacich s krmivom, najmä počas prvých týždňov života zvieraťa. Schopnosť SOM dobre koagulovať závisí od kvality výrobného procesu. Pred spracovaním SOM na mliečne výrobky sa preto v našom laboratóriu najskôr musí otestovať jeho zrážanlivosť (obrázok 3).

Proces zrážania - koagulácie

Samozrejme, v procese koagulácie v sleze zvieraťa zohráva úlohu viacero faktorov. Veľký vplyv majú najmä percento SOM v produkte, koncentrácia mliečneho nápoja a úroveň infekcií v chove. Preto je dôležité mať vždy kvalitný produkt, používať správny technologický postup a zabezpečiť, aby bol manažment kŕmenia vašich zvierat správny, aby sa predišlo problémom, napríklad pri procese zrážania.

Obrázok 3. Dobrá koagulácia SOM (vľavo) a priemerná koagulácia SOM (vpravo).

Zdroj:
https://denkavit.com/en/news/knowledge-base-theme-raw-materials-what-is-actually-in-the-calf-milk-replacer/

Chcete sa o našej ponuke kvalitných mliečnych kŕmnych zmesí dozvedieť viac? Čítajte tu alebo nás kontaktujte.

Potrebujete viac informácií? Kontaktujte nás...

Sídlo spoločnosti

PARTNER - vetagro, s.r.o.
Cesta na Senec 2/A 
(budova Shopping Palace)
821 04 Bratislava 2

Sklad (príjem a výdaj tovaru)

Koľajná / Výhonská ul.
831 06 Bratislava 35 - Rača