Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Ako pH pôdy ovplyvňuje rastliny?

Hodnota pH, z latinského „potencia hydrogeni“, je dôležitý ukazovateľ, ktorý hovorí o tom, či je pôda kyslá, neutrálna, alebo zásaditá. Čo to však znamená v praxi? Pôdne pH ovplyvňuje vitalitu a celý životný cyklus rastlín od klíčenia a vzchádzania až po kvitnutie a dozrievanie. Okrem rastlín však hodnota pH významne ovplyvňuje aj pôdny život, najmä dážďovky a mikroorganizmy, ktoré na to, aby sa mohli rozmnožovať a rozkladať organickú hmotu, vyžadujú skôr neutrálnu pôdnu reakciu. 


Azda najväčší vplyv má na pestované rastliny pôdna kyslosť, ktorá najvýraznejšie ovplyvňuje rozpustnosť základných živín v pôde a ich prístupnosť pre rastliny. V praxi sa to môže prejaviť tak, že napriek dostatočnému hnojeniu nemusia byť živiny pre rastliny, ktorým vyhovuje neutrálne pH, v kyslej pôde dostupné. Vynaloženie prostriedkov na kúpu a zapracovanie hnojiva sa tak stáva ekologicky i ekonomicky neefektívne. Je známe, že pôdy s kyslou pôdnou reakciou majú zníženú schopnosť rozpúšťať zlúčeniny P, K, Ca a Mg. Využiteľnosť fosforečných hnojív je optimálna pri pH pôdy v rozpätí 6,5 – 7,4.

Rôzna pôda môže mať prirodzene rôzne pH, čo súvisí s jej podložím, spôsobom vzniku, zrnitostným zložením či s obsahom humusu. Mnoho poľnohospodárskych pôd má však aj tzv. „umelo získané“ pH. Najčastejšie sa tak deje činnosťou človeka, pretože pH pôdy môže kolísať v závislosti od aplikácie priemyselných hnojív alebo zapracovávania organickej hmoty do pôdy. Pri plánovaní osevných postupov v poľnohospodárskej praxi je dôležité vedieť, aké pH majú jednotlivé parcely osevného postupu, pretože rôznym rastlinám vyhovujú rôzne hodnoty pH pôdy.

Kyslosť, resp. zásaditosť pôdneho roztoku definuje stupnica pH s rozpätím hodnôt 0 – 14.

Spôsoby určenia pH pôdy

Určiť pH pôdy môžu certifikované laboratóriá v rámci agrochemického skúšania pôd. Avšak v prípade, že potrebujeme poznať pH pôdy operatívne, môžeme ho zmerať aj sami, a to pomocou rôznych indikátorov pH. Medzi praktické a cenovo dostupné patria tzv. lakmusové indikátorové papieriky, ktoré so zmenou pH menia farbu. 

Pri svojpomocnom zisťovaní pH pôdy lakmusovým indikátorovým papierikom je potrebné vzorku suchej pôdy (stačí polievková lyžica) vložiť do pohára a zaliať destilovanou vodou v pomere 1 : 1. Použitie destilovanej vody je veľmi dôležité, pretože má neutrálne pH. Po dôkladnom premiešaní necháme roztok lúhovať. Po dvoj- až štvorhodinovom lúhovaní vložíme do pripraveného roztoku jednorazový indikátorový papierik. Jeho farba sa vo veľmi krátkom čase, spravidla do niekoľkých sekúnd, zmení. Červená farba indikátorového papierika prezrádza kyslé pôdy, žltá a zelená neutrálne a modrá identifikuje pôdy zásadité.


Ďalšou možnosťou, ako zistiť pH pôdy, je využitie pH metra, ktorý pracuje na princípe merania vodivosti pôdy, ktorú ovplyvňuje prítomnosť kyslých látok. Práca s pH metrom je veľmi jednoduchá a praktická, keďže ho stačí zapichnúť do pôdy a zariadenie na displeji ihneď zobrazí namerané pH danej pôdy.


Aké hnojivá použiť na kyslé pôdy a aké na zásadité?  

V rámci manažmentu technológie pestovania môžeme pH pôdy v prípade potreby zvýšiť alebo znížiť podľa konkrétnych požiadaviek poľnohospodárskych rastlín pestovaných na danej parcele osevného postupu. V prípade kyslých pôd je možné pH zvýšiť vápenatými hnojivami. Naopak, ak sa na niektorých parcelách osevného postupu vyskytujú zásadité pôdy a my na nich potrebujeme pestovať rastliny, ktorým vyhovuje neutrálna alebo kyslá pôda, vhodným riešením znižujúcim pH pôdy môže byť aplikácia hnojív na báze síry, fosforu či draslíka a zapracovanie rašeliny, slamy či rastlín na zelené hnojenie.

Špecifiká rastlín

Väčšine poľnohospodárskych rastlín vyhovuje pôda s neutrálnou (pH 6,5 – 7,4) alebo slabo kyslou (pH 5,3 – 6,4) pôdnou reakciou. Patria sem napr. obilniny (pšenica, jačmeň, kukurica), strukoviny (hrach, sója, lucerna, ďatelina), okopaniny (repa cukrová a kŕmna) či olejniny (repka olejka, slnečnica). Pre takéto rastliny je typické, že zväčša dokážu dočasne tolerovať aj zásaditú pôdu (pH 7,5 – 8), ktorá vyhovuje napr. konope siatej. Nájdu sa však aj také rastliny, ktoré lepšie prosperujú v kyslej pôde (pH 4,6 – 5,2). Patria sem napr. zemiaky, černice, tekvice, uhorky či melóny, z ovocných drevín sú to napr. jablone. Poľnohospodárskych rastlín, ktoré obľubujú silne kyslú pôdu (pH 4,1 – 4,5) máme na Slovensku málo. Patria k nim však čoraz viac sa rozširujúce čučoriedky či brusnice.

Obrázok 3: Miešanka pohánky siatej, facélie vratičolistej a ďateliny plazivej krátko pred zaoraním na jesenné zelené hnojenie (zdroj: D. Ernst, SPU v Nitre)

Najnovšie články

Magazín

Delfan Plus – rýchla a účinná stimulácia rastlín so silným protistresovým účinkom

Delfan Plus – rýchla a účinná stimulácia rastlín so silným protistresovým účinkom

Aminokyseliny sú základnými stavebnými blokmi bielkovín a hrajú kľúčovú úlohu v živote rastlín. Tieto organické zlúčeniny tvorené dusíkom, uhlíkom, vodíkom a kyslíkom majú vplyv na rast, vývoj a metabolizmus rastlín. Pôsobia ako prekurzory hormónov, aktivujú sériu fyziologických procesov, ako je napríklad regulácia príjmu dusíka, vývoj koreňov ako aj metabolizmus antioxidantov. Nemenej dôležitý je ich vplyv pri reakcií rastlín na stresové podmienky. V tomto článku sa pozrieme na to, ako stimulátory s obsahom aminokyselín ovplyvňujú rastliny. Čítať viac...

Listové hnojivá - ako si vybrať to najvhodnejšie?

Listové hnojivá - ako si vybrať to najvhodnejšie?

Aplikácia listových hnojív po hnojení pôdy je účinnou metódou na zvýšenie obsahu makro a mikroprvkov v rastlinách, čo pozitívne vplýva na ich rast a tvorbu úrody. Výskum v tejto oblasti prebiehal už od 19. storočia, kedy sa viacerým vedcom podarilo dokázať, že rastliny dokážu živiny prijímať aj cez listy. Ako vyzerá ponuka listových hnojív dnes, čo je ich základom a ako sa zorientovať pri ich výbere? Tieto otázky sa vám pokúsime priblížiť v nasledujúcom texte. Čítať viac...

Synergia antioxidantov a Omega-3 mastných kyselín – rovnováha ingrediencií pre zdravie a úžitkovosť zvierat

Synergia antioxidantov a Omega-3 mastných kyselín – rovnováha ingrediencií pre zdravie a úžitkovosť zvierat

Súčasná živočíšna výroba je nastavená na potreby vysokej produkcie, kde je dôležitá každá výhoda. Zavádzajú sa nové technológie, dbá sa na maximálnu efektivitu a účinok, zohľadňujúc všetky aspekty chovu vychádzajúce z najnovších poznatkov zoohygieny a výživy.  Čítať viac...

Potrebujete viac informácií? Kontaktujte nás...

Sídlo spoločnosti

PARTNER - vetagro, s.r.o.
Cesta na Senec 2/A 
(budova Shopping Palace)
821 04 Bratislava 2

Sklad (príjem a výdaj tovaru)

Koľajná / Výhonská ul.
831 06 Bratislava 35 - Rača